Zmena práce počas pandémie

Možno ste už dlhšiu dobu uvažovali o zmene práce a práve teraz ste donútený si zobrať neplatené voľno alebo vás dokonca kvôli celosvetovej pandémií museli prepustiť. Či už vaše pracovné schopnosti prechádzajú práve vďaka pandémií výzvou, alebo prehodnocujete svoje celkové priority, momentálne už s istotou viete, či vám vyhovuje práca z domu alebo pociťujete, že patríte do úplne inej pracovnej oblasti.

Popremýšľajte, ako pandémia zmenila vaše pôsobenie v práci a či po jej prekonaní budete stále spokojný so smerovaním vašej kariéry. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, podľa ktorých sa vám možno ľahšie rozhodne o prípadnej zmene vašej práce.

Popremýšľajte o svojich zručnostiach

Zamyslite sa, aké možnosti máte a uistite sa, že to je tá správna cesta. Takýto krok vyžaduje čistú hlavu a veľkú dávku odvahy. Máte príležitosť vyjsť zo svojej komfortnej zóny a nadobudnúť sebavedomie či zručnosti k výzve, ktorá vás čaká. Možno na ceste sebaobjavovania zistíte, že máte zručnosť na niečo, čo ste už v minulosti skúšali, ale časom ste to zanedbali. Teraz je však možnosť oprášiť tieto zručnosti a skúsiť novú cestu k žiarivejšej budúcnosti.

Pocit nešťastia v práci nemusí nevyhnutne znamenať zmenu odboru. Možno teraz necítite naplnenie v pracovnom prostredí, nevyhovuje vám kolektív, v ktorom sa nachádzate alebo nevychádzate dobre so šéfom. So svojimi nadobudnutými skúsenosťami si však môžete nájsť prácu v tej istej pracovnej oblasti, avšak v inej firme.

Investigatívny typ človeka sa uistí, že má všetky potrebné informácie na uskutočnenie zmeny, pričom umelecká duša sa nebojí rizika. Aký ste typ osobnosti môžete zistiť práve pomocou nášho testu.

Uistite sa či ste finančne zabezpečený na zmenu práce

Ste pripravený opustiť vaše pracovné miesto? Máte finančné prostriedky v prípade zdĺhavejšieho hľadania práce? Finančné riziko počas pandémie je veľkým výkričníkom pri hľadaní novej kariéry. Mali by ste zvážiť riziko tohto kroku a bezpečnosť podstúpenia tejto zmeny. Môže sa vám totiž stať, že budete mať nižší príjem – spýtajte sa sami seba, či sa viete spoľahnúť na svoje úspory. Zvážte svoje možnosti v porovnaní s tým, čo by vás mohlo čakať v súčasnom zamestnaní a čo v novej firme. Nižší plat je rozhodne výhodnejší, než žiadny plat.

Niektoré pracovné odvetvia boli pandémiou zasiahnuté viac ako iné. Ak je práve vaše odvetvie jedým z nich, v tom prípade môžete využiť svoje schopnosti v inej oblasti. Pomôžte si vytvorením tabuľky, do ktorej si zapíšete vaše mesačné príjmy a výdavky, čím zistíte, ako sa viete vysporiadať s prípadnou zmenou práce a finančnými prostriedkami na nastávajúce mesiace.

Zainvestuje do Vášho vzdelania

Firmy striktnejšie vyberajú nových uchádzačov, ktorí by úspešne a dlhodobo prospievali v spoločnosti. Keď plánujete zmenu, vždy si urobte prieskum trhu, aby ste sa so svojimi skúsenosťami vedeli čo najlepšie zaradiť. Mali by ste absolvovať kurzy, ktoré zlepšia vašu súčasnú pozíciu alebo vám dokonca pomôžu nadobudnúť vedomosti z iného odboru. Prispeje to nielen vášmu životopis, ale aj pocitu zo seba samého a zo svojich schopností. Kurzy môžete absolvovať online z pohodlia vášho domova, za krátku dobu a výsledky môžete uplatniť už zajtra.

Investovať do vzdelania sa vždy oplatí a teraz počas pandémie to platí dvojnásobne. Nikdy totiž neviete, kedy budete nútený opustiť pracovné miesto a vybrať sa na novú cestu. Ak máte prácu, ktorú milujete a chcete sa zdokonaliť ešte v inej oblasti, pomôže vám, keď si urobíte test osobnosti na našej stránke. Pomocou neho zistíte, aká práca je pre vás tá pravá. Vyhodnotenie testu obsahuje personalizovaný zoznam profesií, na ktoré by ste sa na základe zodpovedaných otázok mohli hodiť. Ukážku tohto vyhodnotenia si môžete pozrieť tu.

Test RIASEC pozostáva z 30 otázok
Urobiť test
Zisti svoj typ osobnosti teraz a začni robiť prácu ktorá ťa bude baviť.