Aký rekvalifikačný kurz sa oplatí?

Rekvalifikacny kurz

Ak ste ešte nenašli profesiu, ktorá by vás napĺňala a prinášala radosť, nemusíte vešať hlavu. Váš život môžete zmeniť k lepšiemu aj vďaka rekvalifikačnému kurzu. Po jeho absolvovaní sa vám otvoria dvere do jedinečných pracovných oblastí. Navyše získate i nové vedomosti  a kontakty na ľudí, ktorí vám pomôžu s ďalším kariérnym rastom.

Správne povolanie si môžete vybrať kedykoľvek

Výber správneho povolania sa ani zďaleka netýka maturantov či žiakov posledných ročníkov základných škôl. Veľa dospelých pracujúcich ľudí zvádza každodenný boj so vstávaním do práce, ktorá ich nudí a vnútorne nenapĺňa. Pocity odporu spojené s nevhodným zamestnaním sa časom taktiež premietajú aj do ich vzťahov v súkromnom živote, čo môže viesť k depresii a ďalším nemilým následkom. Preto ak patríte do tejto kategórie i vy, máme pre vás skvelú správu. Svoj život môžete od základov zmeniť aj v 40-tke. Stačí, keď sa prihlásite na vhodný rekvalifikačný kurz.

Vyberte si správny kurz

Pred prieskumom trhu s aktuálnou ponukou doplnkového vzdelania sa však zamyslite, čo by ste v živote chceli skutočne robiť. Popremýšľajte o vašich záľubách i o tom, aké míľniky chcete v kariére dosiahnuť. Potom môžete začať hľadaním na internete. Pri výbere si však dávajte pozor na niekoľko premenných. Rekvalifikačný kurz totiž stojí nemalé peniaze. Takže, ak chcete ušetriť, vyberajte kurzy na stránkach, ktoré odobril Úrad práce sociálnych vecí a rodiny. Vďaka programu RE-PAS si totiž budete môcť celú výšku kurzu nechať preplatiť. Má to však malý háčik. O tento benefit môžu požiadať len nezamestnaní uchádzači, no na druhej strane výber rekvalifikácie majú výhradne vo svojich rukách.

Nezabúdajte na akreditáciu

Ďalším kritériom pri výbere vhodného rekvalifikačného kurzu je jeho akreditácia. To, či je akreditovaný i ten váš, zistíte jednoducho. Stačí  kliknúť na stránku Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Tam nájdete zoznam všetkých akreditovaných inštitúcií i vzdelávacích programov. Pred finálnym rozhodnutím však ešte preštudujte recenzie o danom kurze od jeho absolventov. Niektoré sa nachádzajú už v hodnotení priamo na webe organizácie, ktorá doplnkové vzdelanie ponúka. Iné môžete nájsť v špecializovaných skupinách na Facebooku či iných diskusných fórach.  

V neposlednom rade nepodceňuje ani maximálny počet uchádzačov stanovený vzdelávacou inštitúciou. V tomto prípade platí staré známe príslovie, menej je viac. Skupiny do 10 študentov v sebe ukrývajú množstvo výhod. Medzi popredné patri najmä individuálny prístup zo strany lektora.

Neviete si vybrať? Absolvujte test osobnosti

V prípade, že si z ich širokého spektra neviete vybrať, ste vhodným adeptom na vykonanie RIASEC testu osobnosti. Ten vám pomôže utriediť vaše prednosti a záujmy tak, aby ste zistili, na ktoré povolanie máte vhodné predispozície. Teóriu RIASEC testu osobnosti vypracoval psychológ John L. Holland, ktorý roky študoval ľudské predispozície v súvislosti s ideálnym povolaním. Podľa jeho zistení je možné ľudí rozdeliť až do 120 kategórií, pričom každý typ je vhodný vykonávať iné zamestnanie.

Tento unikátny test osobnosti môžete na našej webovej stránke absolvovať z pohodlia domova. Stačí ak svedomito zodpoviete na 30 testovacích otázok a po dokončení testu vám do mailu príde vyhodnotenie, ktoré vás nasmeruje k výberu správneho rekvalifikačného kurzu  ako aj povolania šitého na mieru presne pre vás.

Test RIASEC pozostáva z 30 otázok
Urobiť test
Zisti svoj typ osobnosti teraz a začni robiť prácu ktorá ťa bude baviť.