Ako efektívne pracovať z home-office

V dnešnej dobe stále viac ľudí pracuje z domu, od copywriterov, prekladateľov, virtuálnych asistentov, učiteľov až po umelcov. Zmena prostredia z kancelárskeho do pohodlia domova môže byť náročná a závisí od osobnosti človeka.

Naučiť sa ako správne pracovať zo svojej obývačky, je dôležité ak chcete pracovať efektívne, preto sme pre vás pripravili niekoľko typov na prácu z domu.

Sú to maličkosti, ktoré osladia každodenné pracovné povinnosti

Aby ste robili prácu z domu efektívne, pomáha aby ste sa cítili ako keby ste chodili každé ráno do práce. Ráno si nastavte budík, oblečte si pekné oblečenie, pripravte kávu na cestu, aj keď idete iba do susednej izby.

Niekedy sa môžete cítiť, že ste odrezaný od sveta a ľudí, ktorých ste každodenne stretávali v práci. Vždy viete komunikovať online a tak si spestriť deň a tiež si medzi sebou rozdeliť pracovné záležitosti. Nezabudnite z času na čas vstať od stola, nabrať čerstvý vzduch a dať si krátku prechádzku, horúci alebo studený nápoj. Všetky tieto 5-minútové činnosti dokážu vašu myseľ oslobodiť. Obzvlášť je to dôležité pre investigatívny a podnikavý typ osobnosti, ktorý sa každodenne venuje analyzovaniu, vedeniu ľudí a prípadne riešeniu úloh. Naopak pri umeleckom type osobnosti je obvykle čerstvý vzduch a príroda druhým domovom.

Dodržiavanie harmonogramu vedie k motivácii

Keď sa ráno presuniete z mäkučkej posteli za počítač, jednou zo základných veci ako pracovať produktívne je vytvoriť si rozvrh na daný deň. Ak máte pracovný kalendár viete si dopredu naplánovať úlohy pre celý týždeň. Už od rána viete aký projekt vás čaká a to môže byť kľúčom k vydarenému pokusu. V opačnom prípade vás dlhé ranné rozdeľovanie úloh môže zbaviť vašej motivácie. Ak si naplánujete projekt správne, v súlade s vaším tempom, je pravdepodobné, že tú pracú dokončíte a uzatvoríte deň úspešne. Neznamená, že musíte stávať skoro ráno a pracovať neustále osem hodín, mali by ste pracovať vtedy keď ste najproduktívnejší.

Inšpirácie pre prácu z domu

Pre ľudí, ktorý pracujú ako virtuálny asistenti, ITčkári, grafický dizajnéri alebo spisovatelia, si môžu dovoliť príjemnejšiu atmosféru, ktorá im pomôže naladiť sa na správnu vlnu. Vyskúšajte upokojujúcu hudbu so zvukmi prírody, mora, zvuk klavíra, alebo ponechajte otvorené okno alebo zapnutý TV nech zvuky vonkajšieho a okolitého sveta preniknú do vašej mysle. Niektorým ľuďom pomáha inšpirovať sa citátmi známych mysliteľov. Motivujúce slová sú silné zbrane proti negatívnymi vplyvmi nahromadenej práce. Niektoré tipy ľudí zase najlepšie pracujú v tichosti a vtedy každý zdroj zvuku odvráti pozornosť od danej povinnosti. Preto musí každý sám vyskúšať, ktorý z týchto typov mu vyhovuje.

Pracovné miesto vo vašom dome

Keď začínate pracovať z domu dôležite je nájsť si svoje miesto kde strávite väčšinu svojho dňa. Znie lákavo pracovať z mäkkého kresla alebo dokonca z postele ale tým iba vysielate signály, ktoré hovoria, že je čas na oddych a nie na prácu. Najlepším miestom na výkon práce je stôl a stolička. Takáto miestnosť spojí váš mozog s prácou. Urobte si príjemnú atmosféru okolo vášho pracovného miesta, skrášlite si priestor z kvetmi , pridajte vaše obľúbené knihy alebo vonné sviečky. Týmto vaša psyché bude uvoľnená.

Zvyknúť si na nové pracovné prostredie nie je ľahké ale z jednoduchými typmi, ktoré sme uviedli v tomto článku zistíte, že stále môžete mať produktívny pracovný deň.

Nech pracujete z pohodlia domova alebo kancelárskeho prostredia je prospešné vedieť do akého typu osobnosti patríte. V tom vám pomôže test, ktorý si spravíte na našej stránke.

Test RIASEC pozostáva z 30 otázok
Urobiť test
Zisti svoj typ osobnosti teraz a začni robiť prácu ktorá ťa bude baviť.