Ako sa pripraviť na pracovný pohovor

Pracovný pohovor

Pozvanie na pracovný pohovor je iba jedna malá časť úspechu na ceste k vysnívanému zamestnaniu. Ak o pracovnú pozíciu naozaj stojíte, nepodceňte svoju prípravu na pohovor.

Prvým krokom je výber vhodného oblečenia, ktoré závisí od inštitúcie, ktorá vás na pohovor pozýva, ale aj od pracovnej pozície. Mali by ste zanechať dobrý vizuálny dojem. Elegantné oblečenie zvoľte, ak sa chystáte na pohovor do spoločnosti, ktorá vyžaduje od zamestnancov business dress code. Ak sa chystáte na pohovor na pozíciu programátor, administrátor alebo grafik, sú prípustné aj džíny, ale nesmú byť roztrhané a špinavé. Ak stefajčiar v žiadnom prípade pred pohovorom nefajčite. Musíte šíriť príjemnú arómu. Neprípustná je aj žuvačka v ústach. Pred pohovorom si spravte Riasec test a jeho výsledok si vytlačte. Pomôže vám nájsť odpovede na najčastejšie kladené otázky personalistov na pohovore.

Čo by ste mali vedieť skôr, než prídete na pohovor

Mali by ste vedieť základné informácie o firme, kam sa hlásite. Zamerať by ste sa mali na oblasť, ktorá súvisí s vašou pracovnou pozíciou. Ak sa hlásite na miesto obchodného manažéra, mali by ste dobre poznať, čo je hlavnou obchodnou aktivitou spoločnosti a aj kto sú jej konkurenti. Všeobecné informácie o spoločnosti by mal však poznať každý uchádzač.

Ovládať by ste mali obsah svojho životopisu. Nie je nič horšie, ak sa vám priamo na pohovore stane, že si nepamätáte, čo ste do životopisu uviedli a pri doplňujúcich otázkach personalistu, ktorý sa opiera o údaje vo vašom CV, vôbec netušíte o čom hovorí. Pred pohovorom si prečítajte svoj životopis.

Treba poznať obsah inzerovanej pozície, hlavne názov pracovnej pozície a pracovnú náplň. Veľakrát sa stáva, že uchádzač sa hlási na rôzne pozície a do rôznych firiem. Inzeráty by ste si preto v prípade pozvania na pohovor mali odkladať. Nie je dobré sa na pohovore spýtať personalistu, o akú pracovnú pozíciu sa vlastne jedná.

Byť pripravený na komunikáciu v cudzom jazyku. Ak ste v CV uviedli, že ovládate cudzí jazyk, môžu časť pohovoru viesť v cudzom jazyku a takto si overiť úroveň vašich jazykových znalostí.

Rátať s tým, že si budú chcieť overiť vaše zručnosti. Do životopisu by ste mali uvádzať iba pravdivé údaje. Ak niečo neovládate a v pracovnom inzeráte túto zručnosť vyžadujú, je lepšie napísať, že sa rýchlo učíte a ste ochotný sa to naučiť, ako klamať, že ovládate niečo, čo vôbec nepoznáte. Na pohovore si môžu vaše zručnosti overiť krátkym testom alebo jednoduchou úlohou.

Pripravte si odpovede na najčastejšie otázky personalistov

Je dobré si dopredu pripraviť odpovede na najčastejšie kladené otázky personalistov na pohovore. Pomôže vám to vyhnúť sa vágnym, bezobsažným klišé odpovediam.

Prečo si myslíte, že ste vhodný kandidát na danú pracovnú pozíciu?

Zdanlivo jednoduchá otázka, avšak väčšina kandidátov na nej pohorí. Odpoveďou je častokrát iba prázdna fráza. Pri odpovedi sa oprite o konkrétne výsledky v RIASEC teste, prípadne skúste namiesto odpovede, podať personalistovi váš vytlačený výsledok testu, ak vám vyšiel priaznivo pre danú pozíciu. Neľakajte sa, že sa na vás bude čudne pozerať. Tento test sa v personalistike hojne používa. Môžete sa stretnúť aj s tým, že vám ho dajú vypracovať priamo na pohovore.

Prečo chcete pracovať práve pre našu spoločnosť?

Na túto otázku nikdy neodpovedajte, že je to kvôli benefitom. Vaša odpoveď musí byť taká, aby personalista nadobudol dojem, že budete pre spoločnosť prínosom. Určite by ste mali zdôrazniť, že si myslíte, že na danej pozícii môžete uplatniť väčšinu vašich vedomostí a venovať sa oblasti, ktorá vás zaujíma a vidíte aj možnosť svojho kariérneho rastu. Personalistovi tak nepriamo naznačíte, že nepočítate s miestom ako s prestupnou stanicou, ale hľadáte firmu, v ktorej budete budovať svoju kariéru.

Aké sú vaše silné a slabé stránky?

Pri tejto otázke sa vyhnite odpovediam, ktoré by na vás vrhali negatívne svetlo. Odpoveď na otázku zaobalte tak, aby nakoniec vyznievala pozitívne. Môžete napríklad spomenúť, že v prípade práce pod stresom a veľkým tlakom, nemáte v obľube, keď vás niekto pri práci vyruší so žiadosťou o pomoc, hneď vás chytí panika, že nestihnete prácu včas dokončiť, ale naučili ste sa aj tak vypočuť kolegu a potom nájsť optimálny time-management, aby ste zvládli aj svoju prácu, ale aj pomôcť.

Na konci pohovoru

Na konci pohovoru dostanete priestor na vaše otázky. Tieto otázky si pripravte dopredu. Mali by sa týkať výhradne pracovnej pozície alebo náležitostí, ktoré s ňou súvisia. Ak nemáte žiadne otázky, vyvoláva to dojem, že o pozíciu nejavíte dostatočný záujem. Na záver sa poďakujte a spýtajte sa, kedy asi dostanete vyrozumenie o ukončení výberového konania. Ak neuspejete, požiadajte mailom o spätnú väzbu.

Test RIASEC pozostáva z 30 otázok
Urobiť test
Zisti svoj typ osobnosti teraz a začni robiť prácu ktorá ťa bude baviť.